Vi erbjuder varje deltagare spårning under loppet genom att köra en gratis app tillhandahållen av våra sponsorer Xarepo AB och IT4U Sweden AB. Det gör att publik och vänner där hemma kan se var du och alla andra deltagare är ute på banan direkt här på webben.
Som deltagare gör du loppet både enklare att bevaka och roligare att följa om du väljer att ingå i livetrack. Vi vill därför förstås att så många som möjligt av loppets deltagare väljer att ingå.
Instruktionsvideon nedan beskriver allt du behöver veta för att använda livetrack på loppet. Föredrar du att läsa finns informationen även i text här på sidan.
Appen heter Xarepo Live Tracker och kan laddas ner redan idag för Android- och Apple-telefoner:
Appen använder mobilens GPS för att kontinuerligt följa din position, som skickas till en server ungefär var tionde sekund så den kan visas på en karta. Den är generisk, dvs man kan använda den för vad man själv önskar, t ex om man är ute på en lång träningsrunda och vill dela sin position med sina närstående. Varken registrering eller användarkonto krävs. De som vill titta på kartan behöver ingen app, man delar en unik länk som man öppnar i webbläsaren. Man kan alltså prova appen redan på sitt nästa träningspass om man vill.
Utöver det vardagliga användandet kan appen genom att skanna en QR-kod ställas in för ett lopp, och det är så den används för Storuman Gravel. Då aktiveras spårningen och tidtagning automatiskt när loppet startar, och alla deltagare som använder appen visas på samma karta som publik och funktionärer kan titta på. Appen matas också med telefonnummer till loppets ledning så man kan ringa om man får problem.
QR-koden fås vid nummerlappsutdelningen. Det enda man behöver göra är att installera appen, skanna QR-koden (med appen), skriva in numret på sin nummerlapp och stoppa mobilen i fickan (inuti en plastpåse om mobilen inte tål fukt). Appen sköter sig själv. Man behöver alltså inte förbereda sig på något vis, utom att ha mobilen laddad förstås och ett aktivt abonnemang så appen kan koppla upp mot servern.
Det är inget krav att använda appen, men om du kan göra det är det något publik och funktionärer kommer uppskatta.
Har man en exotisk operatör kan det hända att täckningen inte är tillräcklig för att positionen ska kunna rapporteras över hela banan, men så fort man kommer inom täckning uppdateras spåret.
Om du själv är arrangör och vill använda appen för ditt lopp, kontakta oss så kan vi berätta mer.
Viktigt för Android-användare: många Android-telefoner har aggressiva batterisparningsfunktioner som slår ihjäl appar från oberoende tredjepartsutvecklare när de kör i bakgrunden. Det har varit ett känt problem under en längre tid bland utvecklare som gör appar med spårningsfunktion, men tyvärr är det endast telefontillverkarna som kan lösa problemet. Situationen har lyckligtvis blivit bättre med de allra nyaste telefonerna, men vissa modeller är fortfarande knepiga.
Detta innebär att för att Xarepo Live Tracker ska kunna köra oavbrutet i bakgrunden och rapportera din position under hela loppet på just din telefon kan du behöva ändra några av telefonens inställningar.
Webbsajten “Don’t kill my app” beskriver hur man ställer in olika telefonmodeller så att bakgrundsappar kan fungera under längre tid. Det rör sig ofta om att man behöver lägga in appen i en så kallad “white list” som undantar den från batterisparningsfunktionen. Ta gärna hjälp av någon telefonintresserad bekant om du behöver.
Det går förstås bra att installera Xarepo Live Tracker nu och testa den på egen hand i förväg för att se att den fungerar på din telefon. Om appen slås ihjäl när den kör i bakgrunden visas ett felmeddelande (“App killed while tracking”, se bilden) nästa gång man öppnar appen. För att du ska vara säker på att den fungerar låt den vara i bakgrunden (utan att titta på appen) under ett par timmar, testa den på nästa långpass till exempel. Tänder man skärmen och tittar på appen regelbundet kan telefonen hålla den vid liv längre eftersom det verkar som man använder den aktivt, något man inte gör när man är ute och kör loppet förstås. Då ska appen köra i bakgrunden i kanske flera timmar utan att man alls rör telefonen, och det är i dessa användningsfall som vissa telefoner kan slå ihjäl appen och då upphör naturligtvis spårningen.