×
Stäng
  • Storuman Gravel
    Storuman Gravel
  • Banorna
  • Anmälan
  • Info
  • Livetrack
  • Resultat
  • Bilder
  • Om
  • XL
  • Cykla!
  • Svenska / English

Snabbinfo

  • Lop­pets namn: Stor­uman Gra­vel.
  • Banor: 30, 50, 70, och 116 km (450 km är ett annat lopp, se XL).
  • For­mat: mo­tions­lopp på cykel, sank­tio­ne­rat av cy­kel­för­bun­det, på grus­vä­gar öppna för tra­fik, tra­fik­reg­ler gäl­ler.
  • Klas­ser: kvin­nor, män, el­cy­kel och tan­dem.
  • Datum: lör­dag 2 augusti, 2025.
  • Start: kl 11:00, En­sam­he­ten 9 km ut­an­för Stor­uman (bil­par­ke­ring finns).
  • Mål: se­nast 17:30, samma plats som star­ten.
  • Num­mer­lapps­ut­del­ning: 9:30 till 10:45 på start­om­rå­det.
  • Ser­vice: skyl­ta­de banor, de­på­er, tid­tag­ning, li­vetrack, föl­je­bil, sjuk­vårds­bil, to­a­let­ter vid start/mål, dusch i Boll­hal­len Stor­uman.

Utrustning

10 – 20% rabatt
för deltagare

Du be­hö­ver föl­jan­de ut­rust­ning för att delta:

  • Krav: en cykel som går att fram­fö­ra på grus­väg och har broms på både fram- och bak­hjul. Tem­po­sty­re är inte tillå­tet.
  • Krav: cy­kel­hjälm.
  • Re­kom­men­de­ras: ca 1 liter väts­ka och någon slags ener­gi som bars/gels/jä­garsnus.
  • Re­kom­men­de­ras: ut­rust­ning för att laga en punk­te­ring (eller två om du bru­kar ha otur).
  • Re­kom­men­de­ras: mo­bil­te­le­fon med ful­lad­dat bat­te­ri, med num­ret till lop­pets led­ning (fås vid num­mer­lapps­ut­hämt­ning­en).
  • Re­kom­men­de­ras: appen Xa­re­po Live Trac­ker in­stal­le­rad i te­le­fo­nen så publik och funk­tio­nä­rer kan se var du är på banan under lop­pet genom vår li­vetrack-​funktion.
  • Re­kom­men­de­ras: SOS Alarms 112-app som hjäl­per rädd­nings­tjäns­ten med po­si­tio­ne­ring vid akuta olycks­fall.

Vill man cykla lite for­ta­re är en däck­bredd i span­net 35 – 45 mm bäst, men bre­da­re fun­kar för­stås, och sma­la­re för de som är vana eller kör den enkla­re 30 km-​banan.

Far­täls­kan­de grus­cyk­la­re kör van­ligt­vis med bock­sty­re, men det är ab­so­lut inget krav för att köra fort. Har du en MTB och vill trim­ma den för grus­cyk­ling, sätt på lite sma­la­re och mind­re mönst­ra­de däck och sänk sty­ret då far­ten är högre och kör­ning­en mind­re tek­nisk än på ett MTB-​lopp. Un­ge­fär hälf­ten av cyk­lar­na på lop­pet bru­kar vara MTB-​cyklar av olika slag, så man blir de­fi­ni­tivt inte ensam om man kom­mer med ett rakt styre.

Har man tänkt ta det lite lug­na­re går det bra att cykla med en van­lig var­dags­cy­kel, för­ut­satt att den har broms på både fram- och bak­hjul (en­dast fot­broms är inte sä­kert då den blir verk­nings­lös om kej­dan hop­par, vil­ket kan hända när man kör över ett gupp i en ut­förs­bac­ke).

Vår spon­sor fri­lufts­bu­ti­ken Ut­rus­tad er­bju­der 10% ra­batt på cykel och 20% på cy­kel­till­be­hör till del­ta­ga­re i Stor­uman Gra­vel!

Elcyklar

Vi väl­kom­nar el­cyklar i en egen klass, så länge de är lag­li­ga med 25 km/h som övre gräns för mo­tor­hjälp. Tänk på att ba­nor­na har gans­ka myc­ket stig­ning så många el­cyklar har inte bat­te­ri för annat än 30 km-​banan.

Exotiska cyklar

Ovan­li­ga cyklar som ligg­cyklar och tre­hju­ling­ar är också väl­kom­na, men vi vill då att ni tar det lite lugnt, star­tar läng­re bak i fäl­tet och inte kör i klunga med van­li­ga cyklar då de krä­ver mer ut­rym­me och sik­ten till och från dessa cyklar i tät kör­ning ofta är mind­re bra. Tänk också på att många av dessa cyklar inte fun­ge­rar sär­skilt bra på tuf­fa­re grus­ba­nor, så an­vänd dem en­dast om du vet hur de beter sig när det blir lite löst och ojämnt un­der­lag.

Tan­dem­cyklar har en egen klass som gäl­ler oav­sett lag­sam­man­sätt­ning — dam / herr / mix, två eller flera.

Cykelvagnar

Det är tillå­tet att dra vagn, men då ber vi dig ta det extra lugnt och inte ligga i klung­or. Tänk på att det kan bli skum­pigt, sär­skilt i ut­förs­bac­kar.

Viktigt för säkerheten

  • Vägarna är öppna för trafik, trafikreglerna gäller, och bilar kan förekomma.
  • Flera korsningar har väjningsplikt, lyd skyltarna!
  • Ut­nytt­ja inte si­tu­a­tio­nen om någon be­hö­ver vänta på en bil.
  • Om du lig­ger i en klunga, glöm inte att vara upp­märk­sam på skyl­tar och tra­fik.
  • Det här är ett mo­tions­lopp, inte en täv­ling, hetsa inte!

Det är myc­ket lite tra­fik på vägar­na så tro­li­gen slip­per man vänta på en bil i en kors­ning, men om en bil fak­tiskt kom­mer så är det tro­ligt att bi­lis­ten inte för­vän­tar sig att det kan dyka upp en cy­klist. Tänk på att bilar är hårda, cy­klis­ter är mjuka och man kan inte lita på att hö­ger­re­geln följs.

Sponsorer

Stor­uman Gra­vel är be­ro­en­de av spon­sor­stöd för att kunna ge­nom­fö­ras. Vi vill tacka föl­jan­de spon­so­rer som gjort lop­pet möj­ligt:

Våra banor går till störs­ta delen på en­skil­da vägar, och utan med­gi­van­de från alla be­rör­da väg­hål­la­re hade det inte varit möj­ligt att ge­nom­fö­ra ar­range­mang­et. Vi vill där­för tacka föl­jan­de väg­hål­la­re: Svea Skog, SCA Skog, Sta­tens Fas­tig­hets­verk, Na­tur­vårds­ver­ket, Rönnvik-​Vallträsk VSF, En­sam­he­tens by­a­för­e­ning, Umeäl­vens Vat­ten­re­gle­rings­fö­re­tag, Kas­kelu­okt­vä­gens VSF och Fristad-​Grannäs VSF. Till­stånd för de bitar all­män väg ba­nor­na nytt­jar ges av Tra­fik­ver­ket via Läns­sty­rel­sen.

Före och efter

Hitta hit

Om du be­hö­ver hjälp att hitta lämp­ligt färd­me­del för att resa till Stor­uman re­kom­men­de­rar vi Stor­umans of­fi­cel­la be­söks­gui­de.

Boende och mat

30% rabatt för deltagare

Vi har lagt star­ten mitt i dagen så att de som är mor­gon­pig­ga och har en chauf­för kan komma lång­vä­ga ifrån och göra ett besök en­dast över dagen. Ni får för­stås gärna stan­na läng­re och då finns det några olika bo­en­den att välja på inne i Stor­uman. Åter­i­gen är Stor­umans of­fi­cel­la be­söks­gui­de en bra källa till in­for­ma­tion. Där kan man också få tips om var man kan äta.

Vår spon­sor Stor­umans Cam­ping er­bju­der hela 30% ra­batt på bo­en­de för del­ta­ga­re på Stor­uman Gra­vel. Det gäl­ler alla bo­en­de­for­mer så man kan välja ut­i­från de al­ter­na­tiv som finns. Anmäl dig först till lop­pet, och boka via mejl och skriv där att du ska delta så får du ra­bat­ten.

Ingen efteranmälan

Vi har inte någon ef­teran­mä­lan så man måste ha an­mält sig i för­väg. Så länge lop­pet inte är full­bo­kat kan an­mä­lan emel­ler­tid göras väl­digt nära inpå lop­pet här på web­ben via an­mäl­nings­si­dan.

Start- och målområde

Start-​ och mål­om­rå­det är i En­sam­he­ten, 9 km ut­an­för Stor­uman. En­sam­he­ten sak­nar per­ma­nent par­ke­ring för såna här stora besök, men vi har en par­ke­rings­lös­ning. Kör in mot En­sam­he­ten som van­ligt, spana efter par­ke­rings­skyl­ten och följ par­ke­rings­vak­tens in­struk­tio­ner. Tänk på att när man kör ut bilen från par­ke­ring­en så kör man ut på banan där tröt­ta cy­klis­ter sat­sar mot mål. Vägen är till­räck­ligt bred och det är upp­förs­bac­ke för cy­klis­ter­na så det är inget pro­blem så länge man ser sig för or­dent­ligt och inte kör ut mitt fram­för någon.

Om du kan bli skjut­sad och av­släppt så det blir färre bilar på par­ke­ring­en är det bra. Det finns en vänd­plats i ut­kan­ten av En­sam­he­ten där det är lämp­ligt att bli av­släppt och vända bilen.

Man kan också välja par­ke­ra inne i Stor­uman och som upp­värm­ning cykla till En­sam­he­ten. Det är en na­tur­skön 9 km lång cy­kel­tur på as­falt efter låg­tra­fi­ke­ra­de Kunga­vä­gen som går in­till Sto­ru­mansjön.

Nummerlappar

Num­mer­lap­par häm­tas vid star­ten mel­lan 09:30 och 10:45. De be­hövs för tid­tag­ning­en och för att enkla­re kunna iden­ti­fi­e­ra del­ta­ga­re ute på banan.

Num­mer­lap­pen är av en typ som sätts runt sa­del­stol­pen som en flag­ga, syn­lig från sidan. På så vis slip­per man nåla fast en num­mer­lapp i sina svin­dy­ra cy­kel­klä­der eller ha ett stort vind­fång på sty­ret. Num­mer­lap­pen bru­kar rym­mas även om man har en sa­del­väs­ka, men om det inte går får man im­pro­vi­se­ra, till ex­em­pel sätta fast den runt topp­rö­ret eller ett sa­del­stag.

Tidtagning

Stor­uman Gra­vel är ett mo­tions­lopp, inte en täv­ling. Vi har ändå tid­tag­ning så du kan se re­sul­ta­tet ef­teråt. Tid­tag­ning­ens syfte är dock inte att skil­ja ut seg­ra­re — ingen pla­ce­ring till­de­las och det finns var­ken pre­sta­tions­pri­ser eller pris­pal­lar. Kom­mer flera in un­ge­fär sam­ti­digt får de samma tid. Hetsa inte ute på banan!

Man får som del­ta­ga­re na­tur­ligt­vis cykla hur fort eller lång­samt man vill. Det vik­ti­ga är att man föl­jer tra­fik­reg­ler­na och stan­nar vid väj­nings­plik­ter­na om det krävs, visar varand­ra hän­syn, und­vi­ker hårt käm­pan­de om po­si­tio­ner, och tar det lugnt där un­der­la­get är kne­pigt eller sik­ten är be­grän­sad och bilar kan tän­kas dyka upp.

Ombyte, dusch och toalett

Dusch-​ och om­by­teslo­kal med to­a­lett kom­mer fin­nas i Boll­hal­len inne i Stor­uman. Lo­ka­len lig­ger in­till Stor­umans Cam­ping. Den kom­mer vara öppen 09:00 till 19:00 dagen för lop­pet. Det är obe­va­kat, så lämna inga vär­desa­ker där.

Vid start och mål i En­sam­he­ten kom­mer det fin­nas por­tab­la to­a­let­ter, men var­ken dusch eller om­by­teslo­kal.

Efter målgång

Då detta är ett mo­tions­lopp har vi valt att inte ha var­ken pri­ser eller pris­ut­del­ning, vil­ket in­ne­bär att res­ten av dagen är fri så snart man kom­mit i mål, men stan­na gärna och ming­la en stund. Det finns också lite fika.

Ditt re­sul­tat med­de­las här på web­ben.

Social media

An­vänd gärna hash­tag­gen #sto­ru­man­gra­vel om du gör in­lägg om lop­pet i so­ci­al media (t ex In­stagram) så det blir enkla­re för alla in­tres­se­ra­de att hitta dem.

Kringprodukter

Det kan för­stås vara trev­ligt att ha en fy­sisk sak som minne från lop­pet, och där­för er­bju­der vi t-​shirts med tryck. Istäl­let för att låta an­mäl­nings­av­gif­ten stå för en t-​shirt i fel stor­lek och en färg man inte gil­lar, låter vi de som själ­va vill köpa från vår online-​butik för kring­pro­duk­ter. Där finns ett stort urval av fär­ger, mo­del­ler, stor­le­kar och ma­te­ri­al, in­klu­si­ve eko­lo­gisk bo­mull. Vi har valt att inte ha årtal på tryc­ket så du slip­per köpa en till nästa år — vi vill mot­ver­ka onö­dig kon­sum­tion.

Pri­set är kost­na­den för pro­duk­ten och tryc­ket, vi läg­ger inte på något extra så detta är inte en in­komst­käl­la. Vill du bara bidra till vår verk­sam­het är vi glada om du kom­mer till­ba­ka igen nästa år och kanske får med någon extra del­ta­ga­re.

Om du verk­li­gen vill ge ett eko­no­miskt bi­drag till drif­ten av lop­pet tar vi emot spon­sor­bi­drag, kon­tak­ta oss.

Försäkring

Lop­pet är sank­tio­ne­rat som mo­tions­lopp av Svens­ka Cy­kel­för­bun­det (SCF), vil­ket in­ne­bär att för­bun­dets grupp­för­säk­ring för olycks­fall ingår i an­mäl­nings­av­gif­ten. För­säk­ring­en gäl­ler dock bara för lop­pet, så vi re­kom­men­de­rar att ändå ha en egen olycks­falls­för­säk­ring som gäl­ler på fri­ti­den under hela året så man har för­säk­rings­skydd även när man trä­nar. En sådan bru­kar kosta några hund­ra­lap­par.

Ute på banan

Cykla i grupp

Det här cy­kel­lop­pet är öppet för alla, oav­sett am­bi­tions­nivå och er­fa­ren­het. Er­far­na lands­vägs­cy­klis­ter vet att man kan spara ener­gi och cykla for­ta­re genom att sam­ar­be­ta och ligga i vind­su­get väl­digt nära varand­ra, men tänk på att dina med­täv­lan­de inte nöd­vän­digt­vis har er­fa­ren­het av att cykla i klunga eller ligga på rulle. Håll där­för rim­ligt av­stånd om du inte vet hur er­fa­ren den som du är nära är.

Om du inte har cyk­lat i grupp ti­di­ga­re är det vik­ti­gas­te att tänka på att inte göra plöts­li­ga sido­för­flytt­ning­ar eller tvära in­broms­ning­ar i onö­dan, då det kan fin­nas cy­klis­ter nära dig som inte hin­ner re­a­ge­ra.

Ef­tersom vägar­na är öppna för tra­fik und­vik att cykla fler än två i bredd, och var upp­märk­sam på tra­fi­ken om­kring.

Biltrafik

Alla vägar­na som an­vänds av ba­nor­na är öppna för bil­tra­fik och tra­fik­reg­ler­na gäl­ler.

Ju slä­ta­re väg, desto mer tra­fik. Grus­vä­gar­na i ber­gen är ex­tremt låg­tra­fi­ke­ra­de så man träf­far of­tast inte på en enda bil, men man måste ha i åtan­ke att bakom krö­net eller kur­van kan det dyka upp en bil så man måste då hålla sig på höger sida. Är det god sikt kan man nytt­ja hela grus­vä­gen, men gör det med gott om­dö­me och koll på om­giv­ning­en.

Under lop­pet är det tro­ligt att det kom­mer vara fler bilar ute än van­ligt med ny­fik­na åskå­da­re. Till er som kör bil ute på banan ber vi er vara ex­tremt för­sik­ti­ga och i möj­li­gas­te mån und­vi­ka köra medan lop­pet pågår, och om ni ändå gör det und­vi­ka köra mot ban­rikt­ning­en. På stäl­len med hög risk har vi i sam­råd med väg­hål­la­ren satt upp skyl­tar med ett tem­po­rärt för­bud mot bilar, det är allt­så där för­bju­det att köra mot ban­rikt­ning­en.

Egna bilar

Det nor­ma­la på cy­kel­lopp är att en­dast ar­ran­gö­rens bilar är tillåt­na ute på banan. Vi har inget strikt för­bud, men vill inte att ni har rena föl­je­bi­lar. Där­e­mot är det okej att ringa efter egen bärg­ning eller re­pa­ra­tions­hjälp om ni blir stå­en­de ut­ef­ter banan. Se till att chauf­fö­ren kän­ner till ban­sträck­ning­en så att man kan und­vi­ka att köra mot ban­rikt­ning­en. Om du åker hem, glöm inte att bryta lop­pet så du inte blir ef­ter­sökt.

Banmarkering

Banan är skyl­tad vid alla kri­tis­ka kors­ning­ar så man be­hö­ver inte köra vilse. Vid av­far­ter och kors­ning­ar där man ska fort­sät­ta köra rakt fram finns dock inga skyl­tar, så det ska sägas att om man är van vid täta löp­täv­ling­ar med kra­vall­sta­ket och funk­tio­nä­rer som ropar, vin­kar och pekar i varje kors­ning så krä­ver ett cy­kel­lopp som detta att man själv tar lite mer an­svar för na­vi­ge­ring­en. Men, bara man föl­jer skyl­tar­na och inte sväng­er av där det inte finns någon skylt kom­mer man fram.

Skyl­tar­na be­står av la­mi­ne­ra­de vita A3-ark på stak­käp­par. De är gans­ka stora, men mind­re än van­li­ga väg­mär­ken så glöm inte glas­ö­gon eller lin­ser om du be­hö­ver det för att se skarpt.

Ut­ö­ver skyl­tar som visar kör­rikt­ning­en finns även var­nings­skyl­tar inför bran­ta spå­ri­ga bac­kar, och kors­ning­ar som krä­ver extra upp­märk­sam­het.

Grus­vä­gar­na som an­vänds har prak­tiskt taget inga of­fi­ci­el­la väg­mär­ken. För att för­bätt­ra sä­ker­he­ten i kors­ning­ar­na har vi skyl­tat upp ett antal väj­nings­plik­ter där man som cy­klist allt­så ska stan­na om det kom­mer en bil eller annat for­don. Det finns inga rena stopplik­ter och bilar är säll­syn­ta så tro­ligt­vis be­hö­ver man ald­rig stan­na, men var be­redd! I öv­ri­ga kors­ning­ar gäl­ler hö­ger­re­geln, men räkna inte med att alla bi­lis­ter föl­jer den — var för­sik­tig!

Banan sak­nar kilo­me­ter­mar­ke­ring­ar, så vill man veta hur lång di­stans man har kört be­hö­ver man en cykel­da­tor.

För att få en idé om hur skylt­ning­en är kan du ladda ned kar­tan vi an­vän­der när vi pla­ce­rar ut skyl­tar­na: karta med skylt­pla­ce­ring.

Depåer

De­på­er­na er­bju­der vat­ten, enkla­re sport­dryck och frukt. Del­ta­gar­na som har mest bråt­tom tar sig tro­li­gen inte tid att stan­na vid dem utan har all väts­ka och ener­gi som be­hövs för hela lop­pet på cy­keln (eller har egen väts­ke­lang­ning). Även om man tänkt köra lite lug­na­re re­kom­men­de­rar vi att man tar med lite väts­ka och lite ener­gi så man har om man blir sugen mel­lan de­på­er.

För de långa ba­nor­na (70 och 116 km, blå och lila sträck­ning i bil­den) an­vänds samma depå två gång­er. Depån är pla­ce­rad för att vara i bästa läge sista gång­en den pas­se­ras, vil­ket in­ne­bär att den lig­ger lite ut­an­för banan vid förs­ta pas­sage. Man får då köra cirka 100 meter extra till andra kors­ning­en. Det är skyl­tat.

För 50 km-​banan (gul sträck­ning i bil­den) ingår denna depå bara en gång och lig­ger bred­vid banan.

Skräp

Vid varje depå finns det en sopp­å­se där man kan lämna skräp.

Det är för­stås up­pen­bart för de fles­ta men vi näm­ner det i alla fall: det är strikt för­bju­det kasta skräp efter banan. Råkar man av miss­tag tappa en gel­för­pack­ning, vat­ten­flas­ka eller annat stan­nar man (för­sik­tigt), vän­der om och ploc­kar upp. Att man lig­ger i en bra klunga långt fram är ingen ur­säkt att låta skrä­pet ligga — det ingår att kunna hålla i sina gre­jer.

Vägunderlag

Grus­vä­gars un­der­lag va­ri­e­rar på ett mer på­tag­ligt sätt än as­falt. Efter en läng­re tid med regn kan de vara mjuka så det rul­lar trö­ga­re (och har fler ska­dor), och nyslad­da­de vägar har gans­ka grovt grus. I van­li­ga fall är det torrt och fint, men vi kan inte lämna några ga­ran­ti­er.

I par­ti­er med bran­ta bac­kar är det van­ligt att gru­set är lite lö­sa­re och att det kan fin­nas fåror och andra ska­dor från regn och vår­flod. Om man kör fort utför måste man där­för ha örn­koll på un­der­la­get, sär­skilt om man kör med sma­la­re däck.

Punktering och andra haverier

Har man rim­ligt frä­scha däck är punk­te­ring säll­synt, däc­ken tål mer än man tror och gru­set ute på banan är över­lag inte så vasst. Om man dess­utom tar det lungt är ris­ken att man får punk­te­ring väl­digt låg. Är du en van cy­klist som kan re­pa­re­ra en punka i fält vill vi ändå att du tar med lag­nings­gre­jer pre­cis som på en van­lig lång­tur, ju fler som kan klara sig själv desto bätt­re.

Då lop­pet väl­kom­nar alla oav­sett er­fa­ren­het för­vän­tar vi oss inte att alla är en fena på att fixa en punka eller andra ha­ve­ri­er i fält, så om du inte har lag­nings­gre­jer eller inte kan hant­ver­ket är det inget vi ser snett på, vi vill att du kom­mer och kör ändå och tro­li­gen kom­mer det gå bra. Vi re­kom­men­de­rar dock att man inte väl­jer den längs­ta banan (116 km) om man inte kan laga punk­te­ring själv.

Om du har otur och blir stå­en­de ut­ef­ter banan med tra­sig cykel så be­hövs lite tå­la­mod. Vi har en as­si­stans­bil men ba­nor­na är långa och det kan ta tid att komma fram. Lop­pet drivs ide­ellt så vi kan inte ga­ran­te­ra att vi får tag på en er­fa­ren cy­kel­me­ka­ni­ker till as­si­stans­bi­len, så det kan hända att du blir bär­gad istäl­let för att få cy­keln re­pa­re­rad. Om du har en vän som kan hämta upp eller re­pa­re­ra är det okej, men körs bil till plat­sen ska man und­vi­ka köra mot ban­rikt­ning­en.

Det är tillå­tet att ta emot re­pa­ra­tions­hjälp ut­i­från eller byta cykel och sen fort­sät­ta lop­pet från samma plats (eller dit du gått till fots för att få cy­keln re­pa­re­rad eller ut­bytt).

Bryta loppet

Be­hö­ver du bryta lop­pet med­de­la då lop­pets led­ning via te­le­fon eller vid depå/mål. För att un­der­lät­ta för funk­tio­nä­rer­na och tid­tag­ning­en ta av num­mer­lap­pen och kör inte in över mål­lin­jen.

Det är vik­tigt att man med­de­lar oss om man åker hem innan man kom­mit i mål ef­tersom vi boc­kar av alla för att se till att ingen kom­mit bort. Om någon sak­nas be­hö­ver vi göra ett ef­ter­sök.

Skador

Del­ta­gan­de sker på egen risk. Cy­kel­för­bun­dets olycks­falls­för­säk­ring ingår i lop­pets an­mäl­nings­av­gift, den gäl­ler dock bara under själ­va lop­pet och resan till och från, så vill man ha skydd även under trä­ning­en inför lop­pet be­hö­ver man skaf­fa en egen.

Vi re­kom­men­de­rar att man har med en mo­bil­te­le­fon så man kan ringa efter hjälp vid akuta olycks­fall. Mo­bil­te­le­fo­nen kan också an­vän­das för po­si­tio­ne­ring om man inte kan be­skri­va var man är, och till det är SOS Alarms 112-app ut­märkt att ha.

Som del­ta­ga­re är man skyl­dig att stan­na och hjäl­pa till (efter för­må­ga) om någon be­hö­ver akut hjälp genom sjuk­dom eller skada.